
Her yıl düzenli olarak tekrarlanan ve bu yıl İpsala sınır kapısında 31. ncisi düzenlenen Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusundaki toprak töreni 16 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirildi.
Selanik’ten Atatürk’ün doğduğu evden alınan toprak, 19 Mayıs törenlerinde Samsun Valisine teslim etmek üzere Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin tarafından teslim alındı.
Törene Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av.Necmettin Hüseyin, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, İpsala Kaymakamı Enis Aslantatar, İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Teşkilat Başkanı Musa Yurt, Soma Şube Başkanı Mehmet Akın, Keşan Şube Başkanı İsmail Beyli ve yöneticileri katıldı.
Tören saat 11.00’de saygı duruşundan sonra Keşan bandosu eşliğinde söylenen İstiklal Marşı ile başladı. İpsala Anadolu Lisesi öğrencisi Şahin Ergene “Çocukluğuma Ağıt” isimli şiiri okudu ve halk oyunları gösterisi sunuldu.
Programın ilk konuşmasını Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av.Necmettin Hüseyin yaptı.
Hüseyin yaptığı konuşmada;"Sevgili Başkonsolosum, değerli Belediye Başkanım, değerli protokol, hepinizi Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bu kürsülere çıkarken ağzımızdan çıkan her söze dikkat etmemiz gerekiyor. Günün anlamıyla ilgili sözler zaten gönlümüzden geçen, her sene burada ifade ettiğimiz sözlerdir. Bizler böylesine anlamlı bir organizasyonun içerisinde otuz yılın üzerindeki bir süre içerisinde olmaktan hep mutluluk, gurur, onur duyduk. Her zaman bizler 16 Mayısı, 19 Mayısı anlatmak için buraya geldiğimizde burada kürsüde özenle ifade edeceğimiz konuşma cümlelerimizi seçiyorduk. Ancak görüyoruz ki Türkiye Cumhuriyetinde bu yıl 100. yıl vesilesiyle Türkiye’nin her yerinde hem 16 Mayıs, hem 19 Mayıs, hem de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milleti için yaptıklarını herkes bizden çok daha fazla anlatıyor. 100 yılda Türk halkına bende bu yönüyle teşekkür etmek istiyorum. Görüyoruz ki 100. yıla özel birçok etkinlik var bu sene. Bizim de dernek olarak projemiz yıl içerisinde en az on bin Batı Trakyalı genci Anıtkabir’e götürmektir. Atanın manevi huzurunda o anlamlı anı yaşatmaktır. Gençlerimizi yıl boyu Ankara'ya taşıyacağız.
Bizler Batı Trakyalı olmak hasebiyle oradan gelmiş Yunan vatandaşı olarak, azınlık olarak, Batı Trakya’da yaşamış insanlar olarak hep derdimizi anlatmak zorunda kaldık. Hep sorunlar içerisinde Avrupa’nın göbeğinde, Avrupa Birliği sınırları içerisinde azınlık olarak yaşamanın verdiği sıkıntıları yaklaşık yüz yıldır yaşıyoruz. Yunanistan’a baktığımızda sınırları içerisinde Batı Trakya'da yaşayan azınlığın Yunan yetkililer tarafından sesinin taleplerinin yeterince algılanmadığını düşünüyoruz. Bugün otorom itibarı ile bizim yüzümüz hazır kürsüde oraya doğru dönmüş iken ben sayın Çipras başta olmak üzere Yunanlı yetkililere seslenmek istiyorum. Bakın biz bu kürsüde yıllardır sözlerimizin sonunda hep "Ne Mutlu Türküm Diyene" diyerek sözlerimizi bitiriyorduk, ben bugün bu sözlerle "Ne Mutlu Türküm Diyene" diyerek başlamak istiyorum. Öncelikle Batı Trakya’da yaşayan insanlar "Öz be, Öz Türktür." Bunu artık kabul ederek burada bu insanların yaşadığı sıkıntılara son verin. Gelin müftülüklerimize saldırmaktan vazgeçin. Daha sayın Çipras’ın birkaç gün önce İskeçe’ye ziyaretinde dedi ki biz müftülük seçimini kurullar vasıtasıyla yapacağız, bir şekilde insanların gönlüne su serpecek değişiklikleri gerçekleştireceğiz. Bizlerde bu sözler karşısında yaptığımız açıklamada da kendilerine şunu söyledik; bakın İslam dininde bir seçilmişler, elit grubu yoktur. Batı Trakya'da İslam dininin müftüsünü de halktan başka kimse seçemez. Yaklaşık yüz yıllık uluslararası anlaşmalar temelinde hukuki özerkliği olan bir toplumun haklarını gasp edemezsiniz. Siz atadadığınız kimseler tarafından oradaki müftüleri seçtiremezsiniz. Oradaki müftüler seçilmiş müftüler oradaki azınlığın seçtiği müftülerdir. Gelin bunu kabul edin. Gelin Batı Trakya’daki kurumlarımızın indirdiğiniz tabelalarını törenle yerine asın. Bu saygısızlığa son verin. Gelin orada azınlığa ait bizim yönettiğimiz okulların kapanmasına neden olduğunuz şartları ortadan kaldırın, üç yüzün üzerindeki okulumuzun yeniden hayat bulmasını sağlayın. Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nde oradaki kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntıları fazlasıyla hissediyoruz ve oradaki kardeşlerimizin haklarını yasal sınırlar içerisinde de var olduğumuz sürece aramaya, o hakları korumaya devam edeceğiz. Bu mücadeleden vazgeçme gibi bir düşüncemiz yok. Bunu bir yere lütfen not edin.
Bunun dışında önümüzdeki günlerde yerel seçimler var. Hizmet ve yapılan muamele karşılığını bulur. Batı Trakya’da seçim zamanı Türk vardır diyen insanların sonrasında nasıl inkar ettiğini gördükten sonra herhalde bu seçimlerde Türk aday olan belediyelerde yine Türk’ün oyunun Türk’e gideceğini düşünüyoruz. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak da her seçimde olduğu gibi buradan binlerce soydaşımızı bölgeye taşıyıp, vatandaşlık haklarını yapmalarını sağlayacağız. Tabi yerel seçimlerle birlikte yine Batı Trakya’da aynı gün gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu seçimleri var. Burada da merhum Dr. Sadık Ahmet’in, değerli liderimizin kurduğu DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine kendi adaylarıyla giriyor. Toplumumuza şunu ifade etmek istiyoruz.Partimizin adayı olan yerde, bizlerin olduğu yerde elimiz başkasına oy vermeye gidemez. Bu hassasiyeti azınlığın her bireyinden bekliyoruz.
Ben bu anlamlı günde bu mesajların yerini bulması dileği ile sözlerimi çok fazla uzatmadan hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Türkiye Cumhuriyetinin Türk Milletinin bugün 16 Mayıs itibarıyla 100. yılında şahlanışı için yürüyüşe kalkıldığı gündür. İstanbul’dan Samsun’a hareket edildiği gündür. Ne mutlu ki böyle bir günü 100. yılında yaşıyoruz. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.
Masterları Atletizm Kulübü Genel Sekreteri Dilek Kalmaz’ın, , T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu’nun konuşmalarının ardından Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Necmettin Hüseyin Adaletoğlu ile T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, İpsala Kaymakamı Enis Aslantatar, İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal ve İstanbul Masterler Atletizm Spor Kulübü Başkanı Rıdvan Doğan'a plaket takdim etti.
İpsala Kaymakamı Enis Aslantatar, tarafından Samsun'a, götürülmek üzere Atatürk’ün doğduğu evden alınan toprak Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Av.Necmettin Hüseyin’e 19 Mayıs törenlerinde iletilmek üzere teslim edildi.

Yalçın BAYER
SYRİZA, Türkler ve Batı Trakya
Yunanistan'ın 'ince' engellemelerine karşı, Dışişleri kadar Gümülcineli Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun da ne kadar gayret ettiğini biliriz.