
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, Genel Merkez yönetim kurulu üyeleri ile Küçükçekmece şubemizin düzenlediği iftar programında Batı Trakya Türkleri dayanışma Derneği yöneticileri ve Batı Trakyalı hemşerilerimiz bir araya geldi. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Küçükçekmece Şube lokalinde gerçekleştirilen iftar programına Genel Başkan Hasan Küçük’e Genel Sekreter Besim İsmailbaşa, geçmiş dönem genel başkanı Burhaneddin Hakgüder, Zeytinburnu Şube Başkanı Fatih Hacıbedel eşlik ettiler. İftar programında söz alan Genel Başkan Hasan Küçük” Ne mutlu hepimize ki bu akşam hep birlikteyiz, hep birlikte ve daha da birlikte olmayı canı gönülden temenni ediyorum. Son yüzyılda yaşadığımız onca acılardan sonra sığındığımız en büyük kucak, en büyük ocak, en büyük devlet, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bayrağı altındayız. Rumeli ve Balkanlarda yaşayan soydaşlarımız, bulundukları coğrafyalarda Türk oldukları için yıllarca bedel ödediler ve halen ödemektedirler.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk gibi biz Balkan ve Rumeli insanları, şanlı tarihimiz boyunca vatan, millet ve bayrak için mücadele etmiş, kutsal değerlerini kaybetmemek için canını vermiş, isimleri-inançları değiştirilmeye çalışılmış, her türlü zulme, soykırıma, asimilasyona, baskıya, hor görülmeye, hapislerde ömrünü tüketmeye, binbir türlü işkenceye göğüs germiş, tüm bunlara rağmen ne milli kimliğimizden ne de inancımızdan asla taviz vermemiş insanlar ve onların evlatlarıyız.
Uzun süreli oturma izni sahibi olup, gerek Türkiye’de yaşayan gerekse Türkiye ile resmi bağları olup Batı Trakya’da yaşamaya devam eden hemşerilerimiz yapılan son düzenlemelerle çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Özellikle yapılan son düzenlemelere göre yerinde adres tespiti ve bazı ilçelerde adres kayıt sisteminde yabancı uyruklulara yasaklama uygulamaları nedeniyle Batı Trakya Türkleri Türk Soylu oldukları halde diğer yabancı uyruklular gibi konumlandırılarak bu uygulamaların mağduru haline gelmişlerdir.
Şöyle ki; halihazırda Batı Trakya’da yaşayan uzun süreli oturma izni sahibi hemşerilerimiz adres tespiti uygulaması ile oturma izinlerinin iptali ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Batı Trakya Türklerine Türk Soylu olmaları sebebiyle istisnai uygulama ile verilen, süresiz olan uzun dönem oturma izinleri, Batı Trakyalıların Türkiye’deki iş ve işlemlerini kolaylaştırmak için verilmiştir. Büyük kıısmının Batı Trakya’da yaşıyor olması sebebiyle adreste yaşamadıklarının tespiti ile oturma izinlerinin iptali durumunda kazanılmış bu haklarını kaybedecek olup, mağduriyet yaşayacaklardır.
Diğer yandan büyük şehirlerde bazı ilçelerin kayıtsız ve yeni gelen mültecilerin yerleşimine kapatılması nedeniyle Batı Trakya Türkleri de kendilerine veya aile bireylerine ait konutlarında bile adres kayıtlarını yaptıramama ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu uygulama nedeni ile kendi evinde oturan, tapusu kendi ve aile bireylerine ait olan Batı Trakyalılar bile adres kaydı yaptıramamakta, abonelik sözleşmeleri ve banka işlemlerini dahi yapamamaktadırlar. Hatta daha da ötesi Türk vatandaşı olan Batı Trakyalılar halen Yunanistan vatandaşlığını koruyan aile bireylerini, anne babasını dahi kendi adreslerinde, kendi yanlarına kaydettirememektedirler.
2527 Sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiye'de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kurum, kuruluş veya işyerlerinde çalıştırılabilmelerine ilişkin Kanun ile bu Kanunun Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde yabancı uyruklulara ait nüfus kütüğü tutulur.
Bu kanun ve yönetmelik hükümlerine tabii olan Türk soylu yabancılar, yabancı nüfus kayıtlarını tesis ettirmekle yükümlüdür.
Türk soylu yabancıların, nüfus kütüğüne kayıtlarının yapılabilmesi için ikamet ettikleri yer İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü veya İlçe Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekli idi.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 01.12.2006 tarih 2006/19 sayılı genelgesinin 1. Maddesinin Danıştay 10. Dairesi tarafından iptal edilmesi sonrası Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından T.C. İçişleri Bakanlığı adına yazılan 21.10.2022 tarih ve 339887 sayılı yazı ile Türk Soylu Yabancıların Kütüğe işlenmesi işlemi Göç İdaresi Başkanlığı’na devredilmiş ancak gerekli çalışmaların bitmemesi sebebiyle Türk Soylu Yabancılar Kütüğüne kayıt işlemleri yapılamaması sebebiyle Batı Trakya Türkleri çalışma izinleri konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.
Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan soydaşlarımızın geriye dönük kronik hastalık sebebiyle tedavi giderleri karşılanmamaktadır.
Türkiye’de üniversite öğrenimi gören Batı Trakya Türkleri yüksek öğrenim harcı ödemek durumunda kalmaktadır.
Milli kimliğini inkara kalkışanlara karşı birlik ve beraberlik içindeki dik duruşu Türk tarihinin onurlu sayfalarında yerini alan Batı Trakya Türkleri’nin adres kayıt işlemlerinde diğer yabancı uyruklulardan ayrı tutularak yabancı uyrukluların ikametine yasaklı ilçelerin Batı Trakya Türklerine uygulanmamasının temini, Batı Trakya Türkleri açısından yabancı uyrukluların ikametine yasaklı ilçelerde adres kaydına müsaade edilmesi, bu işlem için Tapu veya kira kontratı veya beyan edilen adreste oturan bir kişinin muvaffakatından herhangi birinin yeterli olması, adres kayıt işlemlerinin eskiden olduğu gibi nüfus müdürlüklerinde yapılması, yine beyan ettikleri adreste oturup oturmadıklarının tespiti ile uzun süreli oturma izinlerinin iptaline neden olabilecek uygulamadan halen Batı Trakya’da yaşayan Türk Soylu batı Trakyalıların muaf tutulması, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 01.12.2006 tarihli 2006/19 sayılı genelgesinin Danıştay 10. Dairesince iptal edilen 1. Maddesinde bizler için etabli kaydı ile sabit olan ve bu kayda istinaden T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’ nca verilen Türk Soylu olduğumuza dair ETABLİ BELGESİ’ nin şimdiye kadar olduğu gibi kabul edilerek Türk Soylu Nüfus Kütüğüne kayıt işlemlerinin eskiden olduğu gibi il veya ilçe nüfus müdürlüklerinde yapılmaya devam edilmesi bu sorunu çözecektir kanaatindeyiz. zzzzTüm bu sorunlarımızın bir an önce çözülmesi temennisiyle iftar programında yer alan tüm batı Trakyalı hemşerilerimizin ve yakınlarının Ramazan Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum dedi.

Yalçın BAYER
SYRİZA, Türkler ve Batı Trakya
Yunanistan'ın 'ince' engellemelerine karşı, Dışişleri kadar Gümülcineli Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun da ne kadar gayret ettiğini biliriz.