
Dünyada ilk kez halktan bir kadın olarak paraya fotoğrafı basılan, Batı Trakya’lı Türk etnolog, koleksiyoner ve Türk Kültürü araştırmacısı Sabiha Tansuğ yaşama veda etti.
1 Ocak 1933'te Gümülcine doğumlu Tansuğ, İkinci Dünya Savaşısırasında Yunanistan'ın Almanya tarafından işgal edilmesi sonucunda ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti. İzmir Göztepe Kız Sanat Okulu' ndan 1946 yılında mezun olduktan sonra, 1953 yılında İstanbul'a taşınarak Beyoğlu'nda bir terzinin yanında çalışmaya başladı.
1965 senesinde gazeteci Haluk Tansuğ ile evlenen Sabiha Tansuğ, eşiyle birlikte Anadolu'nun farklı noktalarına seyahatler yaparak 2000 yılına kadar devam edecek olan etnografya araştırmalarını sürdürdü. İlk sergisini 1967 yılında, Avusturya'nın başkenti Viyana'da açtı. Günden güne genişleyen koleksiyonunu çeşitli dergilerde yazdığı yazılarla tanıtmaya devam etti. Dünyanın bir çok yerinde Anadolu kadın başlıkları konulu seriler açan Tansuğ, 1968'de, dönemin darphane müdürünün isteği üzerine Ankara gelin başı ile bir fotoğraf çektirdi. Anadolu'daki giyim kültürüne dair geniş bir koleksiyonun sahibi olan Tansuğ'un portresi, bu alanda yaptığı çalışmalar sebebiyle ilk defa 1971 yılında basılan ve 1989'a kadar tedavülde kalan 50 kuruşluk madeni paranın üzerinde yer almıştır. Tansuğ, dünyada ilk kez halktan bir kadın olarak paraya fotoğrafı basılan isim olmuştu. 1975'te Rotterdam'da, 1976'da Strassbourg' da, 1980'de Roma La Spienza Üniversitesi'nde ve 1985'te Köln'de sergiler açtı. 1988'de Düsseldorf' ta Dresdner Bank'ta da koleksiyonun bazı parçalarını sergiledi. 1985 yılında Türkmen Giyimi ve 1988 yılında Türklerde Çiçek Sevgisi ve Sümbülname adlı kitapları yayınlandı.
1991 yılında Halkoyunları Araştırma Sergileme Anadolu Derneği (HASAD) Türk Halkbilimi Araştırma Ödülü ve 2007 yılında Truva Folklor Araştırmaları Derneği Pertev Naili Boratav Halk Bilimleri Ödülüne layık görüldü.
430 parçadan oluşan koleksiyonu 2007 yılında Mecidiyeköyde açılan "Sabiha Tansuğ Sanat ve Kültür Evi" adlı müzede sergilenmiş olup daha sonra bu kültür evinin kapanması sebebi ile Tansuğ, koleksiyonunu Bademler Kültür Sanat Eğitim Vakfı tarafından kurulacak müzede sergilenmek üzere bu vakfa bağışlamıştır.
24 Ocak 2023 tarihinde, tedavi görmekte olduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 25 Ocak'ta Güzelbahçe Yalı Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Bademler Köyü Mezarlığı'na defnedildi.
Kıymetli çalışmaları ile yaşadığı dönemde izler bırakan Sabiha Tansuğ’a Allahtan rahmet, kederli ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz.

Yalçın BAYER
SYRİZA, Türkler ve Batı Trakya
Yunanistan'ın 'ince' engellemelerine karşı, Dışişleri kadar Gümülcineli Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun da ne kadar gayret ettiğini biliriz.