
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Çanakkale Temsilciliği üyeleri iftarda buluştu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsündeki Kampüs Lokantasında gerçekleşen iftara yaklaşık 65 Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu öğrenci katıldı.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezini temsilen Teşkilat Başkanı Musa Yurt'un katıldığı iftar programına ayrıca Çanakkale Temsilcisi Hamit Giroğlu, ÇOMÜ Doç. Dr. Abdullah Şahin ve eşi Doç. Dr. Esin Yağmur Şahin, Öğretim Görevlisi Mesut Kalın Salih ve ÇOMÜ Uzaktan Eğitim Projesi Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Cumali Yaşar Batı Trakyalı öğrenciler ile iftarda bir araya geldi.
Yapılan iftar duasının ardından açılış konuşmasını yapmak üzere Çanakkale temsilcisi Hamit Giroğlu söz aldı." Sayın Teşkilat Başkanım, Sayın hocalarım, değerli Batı Trakyalı arkadaşlarım ramazan ayı vesilesi ile tutmuş olduğumuz oruçların kabul olmasını yüce Allahtan niyaz ederim. 11 ayın sultanı olan ramazan ayı paylaşma ayı olduğu gibi müslüman aleminin birlik beraberlik ayı olduğunu bize gösterdiğinizden dolayı size teşekkür ediyorum.
3 yıldır iftar soframızda bizlerle birlikte olan değerli hocalarıma huzurlarınızda teşekkür ederim. 72 yıldır anavatanımız Türkiye Cumhuriyetinde faaliyetini sürdürmekte olan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği 7'den 70'e Türkiye çapında tüm Batı Trakya Türklerini tek çatı altında toplamış ve birlik beraberliğini sağlamıştır. İnanıyorum ki bizler gibi gençler Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’ne sahip çıktığı sürece nice 72 yıllar faaliyetini sürdürecektir. Hepinize hayırlı iftarlar diler sözü Teşkilat Başkanım Musa Yurt'a bırakmak istiyorum." dedi.
Daha sonra söz alan Teşkilat Başkanımı Musa Yurt yaptığı konuşmada; “Sevgili gençler sizlerle Çanakkale’de bu kampüste buluşmak benim için ayrı bir onur ayrı bir sevinç oldu. Öncelikle kendimi tanıtayım ben Musa Yurt Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Teşkilat Başkanıyım. Sizlerle daha önce buluşmak nasip olmadı bu mübarek ramazan gecesi burada hocalarınızla beraber iftarda buluşmamız bana ayrı bir mutluluk verdi" dedi.
Devamında Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin tarihçesi, vizyonu, misyonu ve etkinliklerinden bahsetti.
Son olarak da "Batı Trakya’daki son durumu size anlatmak istiyorum son yıllarda da gördüğümüz siyasilerin yeni oyunlar hazırladığını görüyoruz. Birincisi insanlara karşı vakıf mallarını müftülük sorunlarını ve eğitim sorunlarını ele alarak insanları tamamen zor duruma soktular. Bizler Batı Trakya’da 1923’te imzalanan Lozan Anlaşmasına göre olan haklarımızı istiyoruz ve kesinlikle bundan taviz vermeyeceğiz. Sizlerden ricam 26 Mayıs’ta yapılacak yerel seçimler ve Avrupa Parlementosu seçimlerine mutlaka katılmanızdır. Derneğimiz sizlere otobüs tahsis edilecektir. Yapılan seçimlerdeki Türk seçmenlere tabii ki oyunuzu vereceksiniz. Bundan şüphemiz yoktur. Sizlerden istediğimiz Avrupa Parlementosu seçimlerinde de Dostluk Eşitlik Barış Partisi’ne liderimiz Dr. Sadık Ahmet’in kurmuş olduğu DEB Partisinin adaylarına mutlaka destek çıkmanızdır. Sözlerime son verirken burada size anne babalık eden hocalarımız da çok teşekkür ediyorum sizleri gerçekten çok seviyorlar .Hepinize afiyet olsun, iyi geceler diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Daha sonrasında söz alan Doç. Dr. Abdullah Şahin sözlerine; 2016 yılından itibaren Uzaktan Öğretim Projesi ile birlikte Batı Trakya’yı birçok defa ziyaret ettiğini ve bölgede yaşayan Türkleri daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Bu süreçte en çok etkilendiği noktalardan bir tanesinin bölgedeki Türk Kültür yapısı olduğunu ifade eden Şahin, Batı Trakya’ya her gidişinde kendi çocukluk yıllarını anımsadığını sözlerine ekledi. Abdullah Şahin son olarak; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin gerek oradaki gerekse gelip üniversitede eğitime başlayan Batı Trakya Türkü öğrencilerin sorunlarıyla özel olarak ilgilendiğini, kendisinin de Proje süreci boyunca bölgedeki eğitim sorununun çözümüne katkıda bulunmak için çalıştığını ve oradaki Türk öğrencilere destek olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek sözlerine son verdi.
Öğretim Görevlisi Cumali Yaşar; dört yıldır ÇOMÜ tarafından Batı Trakya’daki Türk öğrenciler için uygulanan ve yürütücülüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak’ın yaptığı Uzaktan Öğretim Ders Destek Sistemi Projesi’nde koordinatör yardımcısı olarak Batı Trakya Türkü öğrenciler için çalışmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerine başladı. Defalarca Batı Trakya’ya giderek eğitim çalışmalarında bulunan ve bu süreç içerisinde proje ekibi olarak sürekli soydaşların ihtiyaçlarına göre yönelik çözüm arayışı içerisinde olduklarını söyleyen Cumali Yaşar son olarak “Akademik Başarı ve Kariyer Eğitimi” ile “Aile İçi İletişim” konulu rehberlik çalışmalarını başlattıklarını ifade etti. Öğrencilerden birlik içinde çok çalışmalarını isteyen Yaşar, her daim destek için elinden geleni yapacağını ve Batı Trakya Türkü öğrencileri iftarda programındaki gibi bir arada görmekten çok memnun olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ÇOMÜ Öğr.Gör. Mesut Kalın Salih, kendinin de Batı Trakyalı olduğunu ve ÇOMÜ’de eğitim gören Batı Trakyalı öğrencilerle böyle bir iftar programında toplanmaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Yalçın BAYER
SYRİZA, Türkler ve Batı Trakya
Yunanistan'ın 'ince' engellemelerine karşı, Dışişleri kadar Gümülcineli Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun da ne kadar gayret ettiğini biliriz.